Trak stikket efter historisk succes: 5 ting, du (måske) ikke vidste om Lauryn Hill (2024)

Når du tænker på verdens største, kvindelige rappere, er det måske nok Cardi B, Megan Thee Stallion eller Nicki Minaj, der dukker op for dit indre blik.

Men ingen af dem har (endnu) opnået det, som rapperen Lauryn Hill netop har gjort - som den første kvindelige rapper nogensinde.

Lauryn Hills debutalbum 'The Miseducation of Lauryn Hill' fra 1998 har nemlig solgt over ti millioner kopier i USA, og det betyder, at albummet nu har opnået diamant-status.

Albummets fornemme status blev offentliggjort af The Recording Industry Association of America, som lykønskede Lauryn Hill i et Twitter-opslag.

Lauryn Hill er dog ikke den første kvindelige kunstner, som har opnået diamant-status.

Det har nemlig blandt andre også Adele for albummet '21' og Britney Spears for albummet '… Baby One More Time', men Lauryn Hill er altså den første kvindelige rapper, som har nået de ti millioner solgte kopier i USA.

'The Miseducation of Lauryn Hill' er Lauryn Hills eneste soloalbum til dato, hvilket kan undre, når hendes debut var en så dundrende succes.

I et sjældent interview med musikmagasinet Rolling Stone i sidste måned forklarede Lauryn Hill noget af årsagen:

- Det vilde er, at ingen fra mit pladeselskab ringede til mig og spurgte, hvordan de kunne hjælpe mig med at lave endnu et album. Aldrig, udtalte hun i interviewet.

Lyt til Lauryn Hills kæmpehit 'Doo Wop (That Thing)' fra 'The Miseducation of Lauryn Hill'-albummet, mens du læser videre:

Selvom den nu 45-årige rapper ikke har udgivet et nyt album i 23 år, er Lauryn Hill stadig et musikalsk ikon for en hel generation, som voksede op i 90'erne.

Men hvad ved du egentlig om amerikaneren, som nu for alvor har skrevet sig ind i musikhistorien? Her er fem ting om Lauryn Hill, du (måske) ikke vidste.

Før Lauryn Hill slog igennem som artist, prøvede hun kræfter med andre jobs i den kreative branche.

Hun gik stadig i high school, da hun landede en rolle i sæbeoperaen 'As the World Turns' tilbage i 1991.

Her spillede Lauryn Hill en tilbagevendende rolle som Kira Johnson, som var en ung pige, der var løbet hjemmefra.

'As the World Turns' var i øvrigt en af de længst kørende amerikanske sæbeoperaer. Den fik premiere i 1956, og da serien stoppede 54 år senere i 2010, var der gennem årene blevet sendt hele 13.661 afsnit.

I 1993 fik Lauryn Hill sin debut på det store lærred, da hun spillede med i komedien 'Halløj i klosteret 2 – Nonnernes hus', hvor hun spillede overfor Whoopi Goldberg.

2

Slog igennem med The Fugees

Sit helt store gennembrud fik Lauryn Hill i midten af 90'erne, da hun var en del af gruppen The Fugees, som også talte Wyclef Jean og Pras Michel.

The Fugees udgav lp'en 'Blunted on Reality' i 1994 og to år senere albummet 'The Score', som blev en kæmpemæssig succes.

'The Score' blev et af de mest lyttede album i 1996, og et af de bedste sælgende hip-hop album nogensinde. Det skyldtes især deres coverversion af 'Killing Me Softly With His Song' og Bob Marleys 'No Woman No Cry' samt kæmpehittet 'Ready or Not'.

Albummet sikrede desuden The Fugees to Grammy-statuetter i 1997 for bedste rapalbum og bedste R&B-sang for 'Killing Me Softly With His Song'.

'The Score' blev gruppens sidste album, og i 1997 opløste de sig selv for at begive sig ud i soloprojekter. Her fik især Lauryn Hill og Wyclef Jean efterfølgende stor succes. The Fugees optrådte dog sammen flere gange i 00'erne.

3

Har tilbragt tid i fængsel

Det er dog ikke kun som prisvindende rapper og sangskriver, at Lauryn Hill har gjort sig bemærket.

Tilbage i 2013 tilbragte rapperen tre måneder i fængsel.

Året forinden havde Lauryn Hill erklæret sig skyldig i skatteunddragelse for mere end 11 millioner kroner i årene 2005-2007.

- Jeg er et barn af tidligere slaver, som havde et system tvunget ned over dem. Jeg havde et økonomisk system tvunget ned over mig, sagde Lauryn Hill i retten, da hun modtog sin dom ifølge BBC.

Samme dag som Lauryn Hill blev løsladt fra fængslet, udgav hun en ny sang, 'Consumerism', hvor hun speed-rapper sangen igennem.

Til Billboard forklarede Lauryn Hill, at sangen blev til i fængslet, og at den var et produkt af det miljø, hun befandt sig i, mens hun gennemgik nogle af de udfordringer, hun fik, da hun sad bag tremmer.

Lyt til nummeret 'Consumerism', mens du læser videre:

4

Slog Grammy-rekorder med debutalbum

Efter den store succes med The Fugees beslu*ttede Lauryn Hill at gå solo. Og det var bestemt ikke nogen dårlig idé set i bagklogskabens klare lys.

Lauryn Hill skrev nemlig allerede historie med sit første soloalbum 'The Miseducation of Lauryn Hill', kort efter det udkom i 1998.

Hun blev den første kvinde til at modtage hele fem Grammy-priser på én og samme aften.

Den dengang 23-årige rapper vandt for årets bedste album, årets nye artist, årets bedste R&B-sang, årets bedste R&B-album og bedste kvindelige R&B-optræden.

Grammy-uddelingen i 1999 blev i det hele taget en stor aften for kvindelige kunstnere, hvor Madonna, Alanis Morisette, Dixie Chicks, Celine Dion og Sheryl Crow også kunne tage hjem med Grammy-priser i favnen.

'The Miseducation of Lauryn Hill' var desuden det første hip-hop-album, der vandt den eftertragtede Grammy 'Årets bedste album'.

5

Har fem børn med Bob Marleys søn

Lauryn Hill er ikke meget for mediernes søgelys, når det kommer til hendes privatliv. Der er dog gennem årene kommet en smule frem om den private del af den prisvindende rappers liv.

I 1990'erne begyndte hun at date en af Bob Marleys sønner, Rohan Marley, som hun mødte backstage til en koncert i 1996, skriver musikmagasinet Rolling Stones.

Allerede året efter fik parret deres første barn, sønnen Zion David, og siden fik parret yderligere fire børn sammen, hvilket også har været en af årsagerne til, at Lauryn Hill ikke har udgivet et nyt album siden 'The Miseducation of Lauryn Hill'.

Fødslen af Zion David blev i øvrigt til sangen 'To Zion' på albummet, som beskriver en ung mor, der beslu*ttede sig for at få børn, selvom folk udefra mente, at moderskabet ville ødelægge hendes liv og fremtid.

Lauryn Hill og Rohan Marleys forhold slu*ttede i 2009. I 2011 fik Lauryn Hill endnu et barn med en anden mand og er altså i dag mor til seks.

Trak stikket efter historisk succes: 5 ting, du (måske) ikke vidste om Lauryn Hill (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 6422

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.