De mens achter de match: 5 vragen aan Thomas Gielen (22) van IQ Select (2024)

De mens achter de match: 5 vragen aan Thomas Gielen (22) van IQ Select (1)

Christina Kwarten 15 juli 2024
0 reacties

Thomas Gielen, een jonge en sociale intercedent bij IQ Select, verbindt dagelijks kandidaten en bedrijven met elkaar. Maar hoe heeft hij zelf zijn weg gevonden in de uitzendbranche? En wat is belangrijk voor hem in zijn werk?

Cv’s screenen, intakegesprekken voeren, kandidaten voordragen. Intercedenten en recruiters zijn meester in het samenbrengen van talent en organisaties. Maar hoe zijn zij zelf eigenlijk in de flexbranche terechtgekomen? Was het een match op eerste gezicht, of een eerder gelukkige samenloop van omstandigheden?

In deze serie delen jonge professionals van verschillende uitzendbureaus hun persoonlijke verhaal. Maak kennis met de mens achter de match en ontdek wat hen motiveerde voor een carrière in de uitzendbranche.

Het knalgroene interieur van het kantoor van IQ Select weerspiegelt perfect het jonge en frisse team waarin Thomas Gielen werkt als intercedent. Het bedrijf ademt een hechte, informele en bruisende sfeer. ‘Het voelt hier als één grote familie’, vertelt Thomas.

‘Ik had vooraf geen idee dat ik in de uitzendbranche zou belanden,’ deelt hij. Vooral het persoonlijke contact en de afwisseling trokken Thomas aan. Na zeven maanden als intercedent geniet hij van elke succesvolle match en kijkt hij uit naar persoonlijke groei binnen IQ Select.

1. Hoe ben je in de flexbranche terechtgekomen?

“Ik had nooit gedacht dat ik in de uitzendbranche zou belanden. Voordat ik bij IQ Select begon, werkte ik een jaar bij een marketingbureau. Mijn dag bestond vooral uit bellen en mailen, en ik miste het persoonlijke contact. Dat was voor mij het teken om iets anders te zoeken.

Tijdens mijn zoektocht naar een baan met meer persoonlijk contact, ontdekte ik het beroep van intercedent. Hoewel ik nog steeds veel aan de telefoon en achter de computer zit, spreek ik als intercedent ook kandidaten op kantoor tijdens de intake en help ik hen aan werk. Ik wist al dat ik dat leuk vond omdat ik eerder in de horeca heb gewerkt.

Die combinatie van kantoorwerk en face-to-face contact sprak me aan. Daarom besloot ik de stap naar de uitzendbranche te zetten.
IQ Select staat bekend om vacatures voor vrachtwagenchauffeurs, maar persoonlijk heb ik niet veel met transport. Toch vind ik het werk hier erg toegankelijk en leuk, mede door de directheid van de chauffeurs. Bij IQ Select heerst een hechte en informele bedrijfscultuur. We organiseren regelmatig uitjes en weekendjes weg, zoals het afgelopen tripje naar de Ardennen. Het voelt hier echt als één grote familie.”

Over IQ Select

IQ Select is gespecialiseerd in het bemiddelen van chauffeurs voor vaste banen binnen de transportsector. Het uitzendbureau heeft zes vestigingen door het hele land, waaronder een in Barendrecht. IQ Select omschrijft zichzelf als ‘supermarkt voor banen in de transport’.

  • Lees meer: Jan Kievit (IQ Select): “Wij zijn de supermarkt voor vaste banen in transport”

2. Hoe ziet een gemiddelde dag eruit in jouw werk?

“Mijn dag begint met het doornemen van alle binnengekomen kandidaten. Op maandag zijn het er altijd meer vanwege het weekend. Daarna bespreek ik de vacatures en plan ik afspraken in met kandidaten. Gemiddeld hebben we zo’n 20 intakes per week, maar dat varieert. De rest van de dag staat in het teken van intakes, veel bellen en mailen. Kortom, veel contact. Wat ik het meest waardeer in mijn werk is de afwisseling. Ik geniet ervan om kandidaten aan mijn bureau te hebben en de juiste match te vinden. Regelmatig krijg ik een telefoontje van iemand die me bedankt voor de hulp. Dan ga ik met een tevreden gevoel naar huis gaan.

Ik vind contact met bedrijven onderhouden en kandidaten voordragen ook leuk. Bedrijven laten vaak weten hoe het gesprek met de kandidaat verliep. Zo had ik laatst een intake met een heel spontane man die nog steeds bij het bedrijf werkt waaraan ik hem had voorgesteld. Deze week liet dat bedrijf weten dat hij een geweldige aanwinst is. Dat is altijd fijn om te horen.”

3. Welke uitdagingen ben je tegengekomen in je werk en hoe ben je daarmee omgegaan?

“De perfecte match vinden blijft een uitdaging. Na verloop van tijd ontwikkel je een gevoel voor welke kandidaat het beste bij een bedrijf past. Een soort intuïtie. Als zowel de kandidaat als het bedrijf na het gesprek positief zijn, beschouw ik dat als een geslaagde match.

Vooral wanneer een kandidaat geen of weinig ervaring heeft, kan het matchen lastig zijn. Je wilt hem of haar helpen aan een baan, maar moet ook voldoen aan de eisen van de werkgever. Zo had ik laatst iemand zonder ervaring. Hij was echt goed, maar we hadden geen vacature openstaan voor onervaren chauffeurs. Dus ging ik rondbellen en rondvragen. Uiteindelijk vond ik toch een match.

Een belangrijke les is dat iedereen een kans verdient. Ook al lijkt het soms onmogelijk om iemand aan werk te helpen, die persoon verdient toch een kans. Daar moet je gewoon je best voor doen.”

4. Wat is de volgende stap in je carrière?

“Ik vind het altijd belangrijk om meer te doen en mezelf te blijven ontwikkelen. Momenteel leer ik administratieve taken, zoals het bijhouden van de uren van kandidaten en het onderhouden van contacten met bedrijven. Dit vind ik erg interessant.

Mijn werkgever ondersteunt me bij het bereiken van mijn doelen. Toen ik aangaf dat ik graag mee zou gaan naar bedrijven, werd dat meteen geregeld. Ze waarderen het als je enthousiast bent en helpen je graag. Dus, op dat gebied zijn IQ Select en ik zeker een perfecte match.

Op termijn wil ik graag doorgroeien binnen het bedrijf. Een functie als senior intercedent, waarbij ik me bezighoud met planning en afwezigheid door ziekte, lijkt me bijvoorbeeld heel leuk. Ik zie een toekomst in de branche zeker zitten.”

5. Hoe zie jij de uitzendbranche zich ontwikkelen in de toekomst, met name gezien de veranderende arbeidsmarkt?

“Ik merk dat er steeds minder beschikbare chauffeurs zijn, terwijl de vraag naar personeel hoog blijft. Voorheen dachten we wel eens: “Laten we eerst dit afhandelen en dan pas naar nieuwe kandidaten gaan.” Maar we hebben gemerkt dat we nieuwe kandidaten direct moeten om de meeste kans te maken. Er zijn zoveel andere bureaus die je anders voor zijn.

Een van de grootste veranderingen is dat we meer overgaan tot het automatiseren van systemen. Onze website heeft bijvoorbeeld een chatbot die potentiële kandidaten een natuurlijk antwoord geeft op hun vragen. Alsof ze met een collega spreken.

Dit systeem op basis van kunstmatige intelligentie helpt ook bij het inplannen van intakegesprekken. We verifiëren de afspraken nog handmatig, maar nu wordt er ook ‘s avonds en in het weekend snel gereageerd. Zo kunnen er intakes worden ingepland wanneer wij er niet zijn. Tijdens kantoortijden nemen wij het balletje weer over.

Ik maak me geen zorgen over mijn baan. Intercedenten blijven de schakel tussen bedrijf en kandidaat en we blijven nodig voor het vinden van de perfecte match.”

Intercedent, matching, serie, uitzendbranche

Over de auteur

Over Christina Kwarten

Christina Kwarten is junior redacteur bij Flexnieuws.

Bekijk alle berichten van Christina Kwarten

De mens achter de match: 5 vragen aan Thomas Gielen (22) van IQ Select (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 6122

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.