Co je 75 Hard Challenge? Disciplína a zdravý životní styl, nebo cesta k selhání? (2024)

Co je 75 Hard Challenge? Disciplína a zdravý životní styl, nebo cesta k selhání? (1)

Od roku 2019 se můžete na internetu setkat s hashtagem #75hard, nejvíce je trend rozšířený na TikToku, kde se začátkem roku vždy nejvíce ožije. O čem tato výzva je? A je to dobrý způsob, jak na sobě pracovat?

Co je výzva 75 Hard:

Velmi jednoduše je tento trend zaměřen na pět pravidel, které musíte 75 dní vkuse dodržovat. Pokud během těchto 2,5 měsíců něco nesplníte, musíte začít znovu.

Jaká má pravidla:

  1. Strava není přesně definovaná, ale je doporučeno dodržovat nějaký styl dle vaší preference. K tomu je striktně zakázán alkohol a „cheat meals“.
  2. Denně 2x cvičit po dobu 45 minut, kdy jeden z těchto tréninků musí být venku.
  3. Vypít 3,5 litru vody.
  4. Přečíst minimálně 10 stran sebevzdělávací/motivační knížky.
  5. Každý den se vyfotit v plavkách pro sledování změn.

Existuje také varianta 75 Soft Challenge, která má trochu méně striktní pravidla:

  • Ve stravě dovoluje pít při společenských událostech.
  • Stačí cvičit jen 1x denně na 45 minut, z toho 1x týdně můžete nahradit aktivní regenerací.
  • Vypít denně 3 litry vody.
  • Přečíst 10 stran jakékoli knížky.

I tak však musíte při porušení začínat znovu od nuly, kompromisy neexistují ani v jednom z případů!

V čem je problém?

Tento směr ukazuje jednostrannost životního stylu. Je absolutně jedno, kde začínáte a jak zrovna žijete, ze dne na den máte prostě stanovený striktní režim.

Striktní pravidla:

Určitě je fajn navýšit pohyb, pitný režim a zamyslet se nad vaším jídelníčkem. Stejně tak je určitě super najít si čas na čtení. Ale co se nejdřív podívat spíš na to, jak to máte teď, a začít vaše návyky měnit postupně a hlavně trvale?

Není to lepší cesta, než udělat takhle velký zásah a změnit všechno naráz? Často máme tendenci se do něčeho pustit po hlavě s tím, že to bude lepší, efektivnější a namotivují nás rychlé výsledky. V naprosté většině případů to končí tak, že to nevydržíme a vykašleme se na to. Máme pak pocit selhání a jakýkoli start dál jen a jen odsouváme.

Myslete na to, že postupné změny přinesou trvalé výsledky. Když budete váš režim měnit postupně, naučíte se flexibilitě a budete umět vyjít ze stereotypu. Nebudete omezení jen na „ideální podmínky“ a nebude tak problém jít s přáteli na večeři, do kina, jet na dovolenou nebo být třeba nemocní.

Zarážející je i to, že máte každý den vypít takto velké množství vody. Pro někoho to může být adekvátní, ale pro většinu lidí to bude příliš velké množství, které už ani nemá pozitivní účinky, ba naopak.

Příliš velkým objemem cvičení bez dnů pro regeneraci si zase můžete způsobit akorát přetrénování a zranění.

Ohraničená délka trvání:

Změnit svůj životní styl takto drasticky na 75 dnů rozhodně není udržitelnou cestou ke zdravému životnímu stylu. Je to obrovská zátěž fyzická i psychická.

Možná se zvládnete na nějakou dobu takto omezit, třeba vydržíte i celých 75 dní, ale co potom? Necháte si některé prvky, budete tak žít dál, nebo se prostě vrátíte k předchozímu životnímu stylu?

S tím se samozřejmě pojí jojo efekt a vyčerpanost těla i duše. Krátké striktní změny tělu přináší spíše negativní vliv.

Psychický dopad:

Cílem této výzvy nemá být (primárně) hubnutí, ale spíše vytvoření sebedisciplíny. Problémem zůstává velká nekompromisnost, kdy se člověk může cítit provinile za to, že je pro něj dodržování takto striktních pravidel náročné. Může si připadat neschopný, vyčítat si, že se mu něco z toho nepovedlo dodržet, a to může dále vést k většímu podrývání vlastní sebehodnoty a způsobit další psychické problémy. V těch nejhorších případech může bohužel vést až k poruchám příjmu potravy.

Problematické vidíme i podivnou podmínku výzvy – každodenní focení pro sledování progresu. Změna životního stylu není o hubnutí a zpevňování, ale zejména o dělání něco pro své zdraví a trvalé návyky, které vaše zdraví upevní. Ano, součástí toho může být i redukce a posílení, ale neměl by to být jediný a možná ani primární cíl. Je potřeba se na tuto cestu podívat více ze široka a v kontextu, proč to vlastně děláte.

Co si z toho odnést?

Výzva ve své půdovní i „Soft“ verzi může sice vypadat jako super start pro namotivování se a nakopnutí, pro naprostou většinu lidí bude ale nevhodná a nejspíše i nebezpečná.

Pokud chcete na svém životním stylu zapracovat, mnohem lepší bude, když si nejprve zmapujete několik dní svého běžného života. Pak začnete zavádět postupné změny přímo vám na míru. Tedy dlouhodobě a udržitelně. Právě ty vám pomohou k tomu být zdravější, ale také spokojenější fyzicky i psychicky.

Za tým FITFAB Strong

Andrejka

Co je 75 Hard Challenge? Disciplína a zdravý životní styl, nebo cesta k selhání? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 6131

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.